Blogg 2016-2017 | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Blogg 2016-2017

Veckans Stilperson Michelle Obama

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

 Den 17 Januari fyllde Michelle Obama 52 år. 

Endast 7 år har gått sedan Barack Obama tillträdde som President i USA, den 20 jan 2009. Det var en stor händelse som följdes av hela världen och som man tänker tillbaka på under pågående valkampanj därborta.

Raja_Fashions_Blog_-_GQ_Man_of_the_Year_-_Barack_Obama_002Michelle_Obama_waving1018px-Obamas_dance_at_Neighborhood_Ball_090120-N-0106C-868974px-Barack_and_Michelle_Obama_at_the_Home_States_Ball512px-Michelle_Obama_official_portrait091124-A-6595V-_(4133204771)510px-Michelle_Obama_2013_official_portraitMichelle_Obama_with_Bo_official_portraitBarack_Obama_Michelle_Obama_Queen_Elizabeth_II_Buckingham_Palace_London1024px-Obamas_in_Red_Room_with_Valerie_Jarrett1024px-Michelle_Obama_on_the_telephone512px-Barack_and_Michelle_Obama_dance_at_the_2013_inaugural_ball

Michelle Obama blev, som Landets första Dam, hyllad i världspressen och prydde många tidskrifters omslag under åren som följde. Man såg en kvinna med stark integritet som följde sina egna impulser som resulterade i en helt egen Stil. 

Hennes klädval diskuterades flitigt i pressen. Under en semester i Arizona i augusti 2009, valde  Michelle Obama, att bära ett par grå shorts. Det blev en stor diskussion - gick detta an? Men många läsare tog Michelle Obama i försvar, tyckte att hon hade rätt att ”visa sina egna ben”. (Se artikel i Huffington Post.)

640px-Michelle and Barack Obama-2

Ja, inte är hon rädd för att sticka ut, med sin härligt sensuella utstrålning matchar hon väl sin stilige make. Bildkälla

4578954966 054439cccb o

Michelle Obama beundras även för sin kroppsfysik och att hon håller kroppen i trim. I pressen noteras att hon har starka och vackra armar (omslag från Vogue). Bildkälla. Fler omslag - Här.

Michelle Obama on her 49th birthday in 2013

"President of the United States, Barack Obama, sings "Happy Birthday" to his wife, Michelle, on her 49th birthday after greeting inaugural brunch guests in the Blue Room of the White House. 17 January 2013.” Bildkälla

Trivsam bild på Paret Obama taget på hustruns 49-årsdag.

640px-Obama family portrait in the Green Room

"President Barack Obama, First Lady Michelle Obama, and their daughters, Sasha and Malia, sit for a family portrait in the Green Room of the White House, Sept. 1, 2009.” Bildkälla

Familjeporträtt från den 1 sept 2009, ca 1/2 år efter inflyttningen i Vita Huset.

Lite nostalgiskt tar man nog farväl av det här, i mitt tycke, personliga och trevliga Presidentparet. Likaså undrar man vem som flyttar in härnäst? Måtte det bara inte, för allt guld i Världen, bli Donald Trump!?

8165321225 473baebd19 z

 Slutligen en bild från Barack Obama’s egen sida på Flickr.

"Barack and Michelle Obama in Dubuque, Iowa—August 8th."  Bildkälla*

Det finns hur mycket som helst att läsa om det här Presidentparet. Det har varit svåra år för dem, särskilt allt som följt efter terrorattacken 9/11 i New York. Olika typer av våld och terrorangrepp sker dagligen. Det politiska läget i världen tycks eskalera och blir allt svårare att hantera.

Vi önskar paret Obama med Familj, Släkt och Vänner många lyckliga år framöver!

Audrey

*Photograph by Scout Tufankjian for Obama for America.

 Tidigare inlägg            Nyare inlägg   

Ralph Lauren - och om användbara Kläder

Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Ralph Lauren Modevisning inför Höst/Vinter 2016/2017.

Det är naurligtvis galet att redan kolla in Höstens Modevisningar, men saken är den att en av mina absoluta favoriter bland de stora Modehusen, Ralph Lauren, just visade en kollektion med Kläder som är helt och hållet användbara - för Kvinnor i alla åldrar.

Den här typen av Kläder passar många olika Personligheter och Livsstilar. Det är egentligen inte en fråga om ”Mode", utan mer om en visning av möjliga Klädval för Kvinnor som vill uppdatera sin Garderob med Kläder som går att konbinera med mycket annat i Garderoben. Själv kan jag välja nästan vilket Plagg som helst ur den här kollektionen och anpassa det efter min egen Personliga Stil.

Ralph Lauren | Fall Winter 2016/2017 Full Fashion Show | Exclusive - För helskärm.

Nyligen pratade man i STIL  P1 om Modevisningars betydelse i framtiden. Man framförde synpunker på deras relevans för oss idag, när vi har Internet, Online-shopping etc. 

Utgångspunkten för diskussionen var Stockholms Modevecka:

"Modeveckan som fenomen debatteras idag mer än tidigare. Har allmänheten där att göra till exempel? Det talas om "demokratiskt mode" och att alla ska kunna ta del av modeveckorna, inte bara i Sverige och på Stockholms modevecka (eller ”Fashion Week Stockholm”, som den också kallas), utan även i Paris, New York, London och Milano. Men varför då? Har allmänheten verkligen glädje av att se plagg som ännu inte finns att köpa? För det är ju kläder som inte finns i butik förrän till hösten som visas under modeveckorna.

Och hur ska man visa kläder? Är den klassiska catwalkvisningen passé? Den där inbjudna sitter på långa rader, slåss om platser på "frontrow" för att se modeller svaja fram? Ska de livestreamas så att man kan sitta hemma och titta? Ska man skapa Instagram-vänliga installationer?” (Källa: Stockholms Modevecka - vad är egentligen  poängen med den.)

Nog stämmer det bra in - det ovan reciterade? Det är ytterst få Modeskapare, i Sverige eller i utlandet, som visar DIREKT användbara kläder på sina visningar. Man brukar få nöja sig med att fånga upp en byxa (ofta Svart), en kavaj, jacka, kappa eller annat som man är redo att integrera i sin garderob.

Därmed inte sagt att dessa modeskapare är oviktiga eller att de inte gör bra kläder. Det mesta som visas på de stora visningarna är exempel på utmärkt skräddarkonst, ljuvliga materialval och härliga färgkombinationer. Men kan all denna kunskap användas på ett bättre sätt - till att göra kläder och visa upp dem på ett sätt som tilltalar den ”ordinära” men ändock moderna kvinnan?

Själv tycker jag att Modevisningar kan vara enormt inspirerande - när de är välgjorda, med vacker musik som passar till Kollektionen och när man faktiskt kan se hur kläderna ser ut på.

Men alltför många element stör mig idag; särskilt oandvänbara, rent av farliga skor och stövlar, mini, mini och åter mini. Ett undantag är när man visar korta kjolar och klänningar med strumpor ton i ton, som Ralph Lauren gör i Videon ovan. 

RalphLauren

                              Ralph Lauren på sitt kontor 1978. Bildkälla*

Ralph Lauren är idag 76 år gammal, fortfarande lika engagerad och nyskapande inom den genre som är helt är hans egen. Wikipedia 

Jag är medveten om att alla har sin syn på Modevisningar, Modeveckor och allt som har med Mode att göra. Det spelar även in vilket Klädintresse man har. Ålder, livsstil, yrkesval och annat spelar in, för att inte tala om ekonomi och tillgänglighet; Modebutiker finns inte överallt, alla har inte heller tillgång till Internet/online-shopping, etc. etc.

Om intresse tycks finnas, skriver jag vidare i detta ämne. Stil i P1 med Susanne Ljung är en guldgruva för den som vill fälja seriösa diskussioner kring Stil, Kläder, Mode och andra Kulturyttringar. 

Vi hörs vidare!

Audrey

Tidigare inlägg       Nyare inlägg  

*Attribution: By Edgar de Evia 1] (David McJonathan personal collection[1]) 

Mönstrad impuls!

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

Mönstrad impuls

Nu är vi redan inne i februari månad. 

Januari gick upp i rök, liksom många fina föresatser inför det Nya Året. Men skam den som ger sig - "åter till programmet” - säger min kloke, optimistike Make och Livskamrat.

Ja, utöver de rena hälsoaspekterna; motionera mera och äta nyttigt, mycket grönt o frukter av alla de slag, så hade man ju tänkt göra något riktigt fint av varje dag, vara mer social och göra ”gott" i det stora hela. Och det har man säkert gjort, fast inte alltid så som man tänkt sig. 

Man får möta varje dag utifrån nya förutsättningar som man måste acceptera. Sjukdomar, arbetslöshet och andra tråkigheter, drabbar oss alla. Sådant går inte att skjuta på framtiden. Och ibland känner man sig helt enkelt trött och sliten efter ett solfattigt vinterhalvår. 

8680982651 6a1640893c z

Inès de la Fressange och Valerie Steele från en diskussion på Museet för "Fashion Institute of Technology” den 10 april, 2013. Bildkälla

Några av mina futila föresatser gällde naturligvis, som vanligt, att ta tag i och förenkla min Garderob och mina Klädvanor. Rensa ut, snygga till och kanske göra något fynd på Januarirean. 

På torsdagarna följer jag ”Gör om mig” i Gokväll, som nu döpts om till "Ny Stil”. 

Ganska ambitiöst att få till en ny stil under en dag, kan man tycka, men programmet är populärt. Det är ambitiösa Stylister och Frisörer som ger järnet och tror på det de gör, vilket ger inspiration, även om man ibland tycker att man sett mycket förut.

Och det har man - för klädpersedlarna som dukas upp är sådant som finns att köpa ute i affärerna, just den aktuella säsongen. Så det blir lite ” skyltdockor” av det. Det mer Personliga stuket får nog klämmas in efterhand, för den som önskar, många vill nog ”bara" ha en bra och enkel Garderob.

Men det finns några ljuspunkter - som ambitionen att ge mer generella tips och råd beträffande Kläder, Frisyrer, Makeup och annat som passar ”mognare” Kvinnor, samt att man tar Mannens behov av förnyelse och Kläduppsättning på allvar.

Utbudet för Mannen, vad beträffar kläder, är mycket intressant. När jag kollar Modevisningar som jag lägger in på sidan, märker jag att det ofta finns mycket att hämta från Männens sätt att klä sig. 

Kanske är det så att vi, vid sidan av det ultrafeminina som blomstrar just nu, tycks gå in in en mer Androgyn era som påminner om 70-talets Unisex-mode. Återkommer till detta!

Det går att förnya och uppdatera sin klädsel på ett läckert sätt och samtidigt behålla det Stilfulla och Personliga.

På Modevisningar för kvinnor finns ofta kravet om något NYTT, något icke tidigare sett, vilket ofta leder till en mycket hög ambition mot det extravaganta och ”utstyrda”. Så där klär vi oss inte till vardags men vi blir inspirerade på olika sätt och påverkas naturligtvis, efterhand som Modet växlar. 

Många leverantörer vänder sig till den ”yngre” kvinnan, fokuserar ofta på att visa mycket hud, viket långbenta modeller klarar, ja ni har hört det förut?! Mognare kvinnor är i regel inte så måna om att visa så mycket hud till vardags. Ute i Butikerna är det ofta svårt att hitta en Klänning med ärm, som även går ner till knäna. 

Kolla gärna Modevisningarna för Männen, där finns härliga tips som jag hoppas kunna återkomma till.

På Rean hittade jag en härlig lång grå Cardigan i ljuvligt ullmaterial från InWear, ett av mina få favoritmärken, dock bara nedsatt med 30 %. 

En sådan här längre, enfärgad Cardigan, passar till nästan allt i Garderoben och är inte för tjock att ha under en Jacka eller Kappa. När man reser söderut, där kvällarna fortfarande är kyliga, är den skön att bära över Klänningen, Blusen/Topen, när man går ut och äter. Den tar lite plats, skrynklar inte. Ett ”Tidlöst” Plagg.

I vår är det Mönster som gäller. Ännu så länge är det svårt att hitta enfärgade klänningar ute i butikerna, men det finns nog om man tar sig tid och man kan man få hjälp att hitta dem via nätet. (InWear har flera fina Klänningar i vår). 

Vad beträffar Mönstrat, så tror jag att vi är många som tar det lite lugnare. Gärna klär vi oss som Inès de la Fressange på bilden ovan i sina mönstrade Byxor/Jeans, som stabiliseras med enfärgad marinblå Skjorta och Jacka. Hon har en ren klassisk Stil och kombinerar sina kläder på ett personligt sätt. 

Själv väljer jag kanske inte de här färgerna, eller det här mönstret, men får tips på HUR man kan kombinera på ett "Stilsäkert” sätt. Det är, i mitt tycke, roligt att ha förebilder att inspireras av. 

Sköt om Er och ta En Dag i Sänder!

Audrey                                    

Nyare inlägg       ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2019 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se Denna sida är icke kommersiell Bildmaterialet i regel under licensen Creative Commons Skapad av Maivor Wickman Olausson