Ralph Lauren - och om användbara Kläder | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Ralph Lauren - och om användbara Kläder

Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Ralph Lauren Modevisning inför Höst/Vinter 2016/2017.

Det är naurligtvis galet att redan kolla in höstens Modevisningar, men saken är den att en av mina absoluta favoriter bland de stora modehusen, Ralph Lauren, just visade en kollektion med kläder som är helt och hållet användbara - för kvinnor i alla åldrar.

Den här typen av kläder passar många olika personligheter och livsstilar. Det är egentligen inte en fråga om ”mode", utan mer om en visning av möjliga klädval för kvinnor som vill uppdatera sin garderob med kläder som går att konbinera med mycket annat i garderoben. Själv kan jag välja nästan vilket plagg som helst ur den här kollektionen och anpassa det efter min egen personliga stil.

Ralph Lauren | Fall Winter 2016/2017 Full Fashion Show | Exclusive - För helskärm.

Nyligen pratade man i STIL  P1 om modevisningars betydelse i framtiden. Man framförde synpunker på deras relevans för oss idag, när vi har Internet, online-shopping etc. 

Utgångspunkten för diskussionen var Stockholms modevecka:

"Modeveckan som fenomen debatteras idag mer än tidigare. Har allmänheten där att göra till exempel? Det talas om "demokratiskt mode" och att alla ska kunna ta del av modeveckorna, inte bara i Sverige och på Stockholms modevecka (eller ”Fashion Week Stockholm”, som den också kallas), utan även i Paris, New York, London och Milano. Men varför då? Har allmänheten verkligen glädje av att se plagg som ännu inte finns att köpa? För det är ju kläder som inte finns i butik förrän till hösten som visas under modeveckorna.

Och hur ska man visa kläder? Är den klassiska catwalkvisningen passé? Den där inbjudna sitter på långa rader, slåss om platser på "frontrow" för att se modeller svaja fram? Ska de livestreamas så att man kan sitta hemma och titta? Ska man skapa Instagram-vänliga installationer?” (Källa: Stockholms Modevecka - vad är egentligen  poängen med den.)

Nog stämmer det bra in - det ovan reciterade? Det är ytterst få modeskapare, i Sverige eller i utlandet, som visar DIREKT användbara kläder på sina visningar. Man brukar få nöja sig med att fånga upp en byxa (ofta svart), en kavaj, jacka, kappa eller annat som man är redo att integrera i sin garderob.

Därmed inte sagt att dessa modeskapare är oviktiga eller att de inte gör bra kläder. Det mesta som visas på de stora visningarna är exempel på utmärkt skräddarkonst, ljuvligt exklusiva materialval och härliga färgkombinationer. Men kan all denna kunskap användas på ett bättre sätt - till att göra kläder och visa upp dem på ett sätt som tilltalar den ”ordinära” men ändock moderna kvinnan?

Själv tycker jag att modevisningar kan vara enormt inspirerande - när de är välgjorda, med vacker musik som passar till Kollektionen och när man faktiskt kan se hur kläderna ser ut på.

Men alltför många element stör mig idag; särskilt oandvänbara, rent av farliga skor och stövlar, mini, mini och åter mini. Ett undantag är när man visar korta kjolar och klänningar med strumpor ton i ton, som Ralph Lauren gör i videon ovan. 

RalphLauren

Ralph Lauren på sitt kontor 1978. Bildkälla*

Ralph Lauren är idag 76 år gammal, fortfarande lika engagerad och nyskapande inom den genre som är helt är hans egen. Wikipedia 

Jag är medveten om att alla har sin syn på modevisningar, modeveckor och allt som har med mode att göra. Det spelar även in vilket klädintresse man har. Ålder, livsstil, yrkesval och annat spelar in, för att inte tala om ekonomi och tillgänglighet; modebutiker finns inte överallt, alla har inte heller tillgång till internet/online-shopping, etc. etc.

Om intresse tycks finnas, skriver jag vidare i detta ämne. Stil i P1 med Susanne Ljung är en guldgruva för den som vill fälja seriösa diskussioner kring stil, kläder, mode och andra kulturyttringar. 

Vi hörs vidare!

Audrey

Tidigare inlägg       Nyare inlägg  

*Attribution: By Edgar de Evia 1] (David McJonathan personal collection[1]) 

Uppdaterat 8 mars 2020/Audrey
      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson