Blogg 2016-2017 | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Blogg 2016-2017


Let’s Twist Again!

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Let’s Twist Again!

Ja nu är det redan 2017. Jag försöker hitta en bild som kan illustrera mitt stämningsläge inför det nya året. Vad förväntar jag mig och vad vill jag få ut av det nya året? Ska jag börja på något nytt? 

För en stund försöker jag glömma allt som just nu är dåligt i världen och den maktlöshet jag känner inför allt.

Vi får inte glömma att vi alla kan göra mycket för att sprida glädje, för vår egen skull och för andra och vara särskilt noga med att visa vänlighet och omtanke om varandra!

Själv inspireras jag av allt möjligt; filmer, böcker, konst, musik, dans, naturen och av människor omkring mig och ser fram emot ett spännande år.

Man kan så ofta bli glad av småsaker, som när jag kollar videosnutten nedan. Visst minns man hur roligt det var när Chubby Checker och twisten kom! Och den håller än! Det är bara att släppa loss hemma i vardagsrummet!

Pulp Fiction - Dance Scene (HQ)

Uma Thurman och John Travolta bjuder, i Pulp Fiction 1994, på en uppvisning i twist som gått till historien. 

De är båda helt underbara i denna uppvisning. 

Uma Thurman är tjusig och jag tycker mycket om henne just så här -  i svarta byxor, vit skräddarsydd skjorta och barfota -  ledigt elegant. Kanske något att tänka på inför vårens fester. "Less is more”. 

Förresten; du har väl ett par snygga svarta byxor i din Garderob? Passar till allt!

John Travolta tröttnar man ju heller aldrig på; stilig, rolig och dansant som få!

Quentin Tarantino Uma Thurman John Travolta Cannes 2014

"John Travolta, Uma Thurman et Quentin Tarantino au festival de Cannes à l'occasion des 20 ans de "Pulp fiction” Bildkälla*

Önskar er alla en fin fortsättning på det nya året! Ta väl hand om er själva och era närmaste!

Audrey

 Tidigare inlägg                           

*Attribution: Georges Biard

Gott Nytt År! och Grattis Bob Dylan!

Please - Choose Language - upper corner to the left!            

                     Gott Nytt År!

                      önskas er alla!

Samtidigt firar vi årets Nobelpristagare i Litteratur - Bob Dylan som även fyllde 75 år den 24:e Maj i år.

Bob Dylan June 23 1978 (cropped)

"Bob Dylan, Rotterdam De Kuip june 23, 1978.” By Chris Hakkens. Bildkälla

Glädjen var stor när vi fick veta att årets Nobelpris i Litteratur gick till Bob Dylan. Alla som följt honom genom åren, lyssnat till hans lyriska texter och kanske varit på någon av hans regelbundna konserter, applåderade Vitterhetsakademiens beslut.

På min sida har jag Bob Dylan som Stilperson, eftersom han under årtionden varit både Musik- och Stilförebild för väldigt många, både yngre och äldre.

Det är inte främst klädseln som gör en  Person till s k Stilperson. Oftast är det något Personen ifråga uträttat som gör honom/henne till en Stilförebild för lång tid framöver. Vad beträffar Bob Dylan så är det både hans sätt att klä sig och hans sätt att vara. Men säkert är det främst  framförandet av de egna texterna som är så unikt Personligt att han tidigt fått Ikonstatus.

Redan som ung byggdes hans ikonstatus upp. Han mystifierades genom olika utsagor om sin härkomst, vilket väckte både intresse och indignation. 

Tidigt spelade han piano i Little Richards och Jerry Lee Lewis anda. Han beundrade Woody Guthry enormt och sjöng hans folkvisor under flera år. Men Bob Dylans karriär tog inte fart förrän han fokuserade på en ny typ av Folksånger; sånger som framsprungit ur problem som var aktuella för hans egen generation, en form av protestsånger.

Själv har jag följt Bob Dylan under åren, var helt salig att få se och höra honom på Skandinavium i Göteborg, (1973 tror jag det var).

400px-Bob Dylan June 23 1978

 "Bob Dylan, Rotterdam De Kuip june 23 -1978” Bildkälla

En annan av mina favoriter är Patti Smith. Vilken fullträff - att just hon inbjöds att sjunga Bob Dylan vid Nobelprisceremonien den 10 december. Ett helt magnifikt framträdande!

 "Patti Smith - A Hard Rain's A-Gonna Fall (ceremonia Nobel 2016)

Jag önskar ALLA, som tittar in på Sidan emellanåt, ett riktigt fint och lugnt 2017. Själv ser jag fram emot ett givande och kreativt 2017. 

Audrey                     

Tidigare inlägg             Nästa inlägg

Fin Midsommar önskas alla!

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

Fin Midsommar önskas alla!

3447972491 7c3ee7e621 o

Med den här nostalgiska bilden av Audrey Hepburn spelande grammofonskivor, vill jag önska alla som följer den här sidan en riktigt fin Midsommar! Bildkälla 

Som alltid hoppas man på fint väder, att kunna vara utomhus hela dagen. Men regnar det - misströsta inte. Det finns massor av saker att göra. varför inte göra som Audrey. Klä dig i vita Shorts o rutig Skjorta, ta på sköna Espadrillos och ta fram gamla Vinylplattor. Spela dina favoriter och bara njut av att finnas till. 

Själv spelar jag numera nästan enbart Vinyl, tycker att det låter bättre på något sätt. Kanske är det mest känslan, jag vet inte; att ta fram det fina fodralet, kolla bilderna och texterna och varsamt ta fram plattan och lägga den på skivtallriken gör att ett lugn infinner sig. 

En kväll för något år sedan, när vi städade i våra gömmor, kom min man o jag igång med att spela gamla EP-skivor. Började med gammal Jazz, idag glömda PoP-sångare och tidig Rockn’roll i Bill Haley’s anda. Därefter blev det Disco från slutet av 60-talet fram t o m 90-talet. i vardagsrummet.

Vi är nog många som minns första gången vi kom in på ett Diskotek. För mig var det i Borås. Just hemkommen från Majrevolten i Paris 1968, hade jag påbörjat min utbildning till Produktutformare (Designer) vid Textilinstitutet.

Nu var jag inte i Paris för Majrevoltens skull,  nej jag hade bott där ett tag, läste Franska vid Sorbonne och praktiserade sömnad på ett modehus som hette Marciano. 

En dag blev jag inkallad till Monsieur själv som frågade om jag ville gå modell på den kommande visningen. Han visade på en klänning som han designat som hängde, lite i smyg, bakom dörren. Den var så djärvt urringad att brösten visades. 

Ingen av hans modeller ville bära den, men han undrade om jag - som svenska - kunde tänka mig att bära den på Visningen???

Reste mig tvärt, indignerad, gick omtumlad tillbaka till den klänning jag sydde på. Tänk jag kunde ha hamnat på omslaget till Vogue - för all tid framöver! Allt förändras - idag är det få som höjer på ögonbrynen när modellerna går barbröstade på catwalken.

Jag fick i alla fall hjälpa till med påklädningen vid Modevisningen som följde kort därpå.

Ja, så gick mina tankar när jag vaknade i morse, såg att det var gråmulet och sedan läste att det inte blir något vidare midsommarväder i Sverige - i år heller.

Men det finns alltid saker man kan hitta på att göra och ibland är det nyttigt för stressade själar - att ha lite tråkigt!

Sköt om er och varandra, vi hörs mera framöver!

Audrey

 Tidigare inlägg           Nyare inlägg  

Veckans Stilperson Michelle Obama

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

 Den 17 Januari fyllde Michelle Obama 52 år. 

Endast 7 år har gått sedan Barack Obama tillträdde som President i USA, den 20 jan 2009. Det var en stor händelse som följdes av hela världen och som man tänker tillbaka på under pågående valkampanj därborta.

Raja_Fashions_Blog_-_GQ_Man_of_the_Year_-_Barack_Obama_002Michelle_Obama_waving1018px-Obamas_dance_at_Neighborhood_Ball_090120-N-0106C-868974px-Barack_and_Michelle_Obama_at_the_Home_States_Ball512px-Michelle_Obama_official_portrait091124-A-6595V-_(4133204771)510px-Michelle_Obama_2013_official_portraitMichelle_Obama_with_Bo_official_portraitBarack_Obama_Michelle_Obama_Queen_Elizabeth_II_Buckingham_Palace_London1024px-Obamas_in_Red_Room_with_Valerie_Jarrett1024px-Michelle_Obama_on_the_telephone512px-Barack_and_Michelle_Obama_dance_at_the_2013_inaugural_ball

Michelle Obama blev, som Landets första Dam, hyllad i världspressen och prydde många tidskrifters omslag under åren som följde. Man såg en kvinna med stark integritet som följde sina egna impulser som resulterade i en helt egen Stil. 

Hennes klädval diskuterades flitigt i pressen. Under en semester i Arizona i augusti 2009, valde  Michelle Obama, att bära ett par grå shorts. Det blev en stor diskussion - gick detta an? Men många läsare tog Michelle Obama i försvar, tyckte att hon hade rätt att ”visa sina egna ben”. (Se artikel i Huffington Post.)

640px-Michelle and Barack Obama-2

Ja, inte är hon rädd för att sticka ut, med sin härligt sensuella utstrålning matchar hon väl sin stilige make. Bildkälla

4578954966 054439cccb o

Michelle Obama beundras även för sin kroppsfysik och att hon håller kroppen i trim. I pressen noteras att hon har starka och vackra armar (omslag från Vogue). Bildkälla. Fler omslag - Här.

Michelle Obama on her 49th birthday in 2013

"President of the United States, Barack Obama, sings "Happy Birthday" to his wife, Michelle, on her 49th birthday after greeting inaugural brunch guests in the Blue Room of the White House. 17 January 2013.” Bildkälla

Trivsam bild på Paret Obama taget på hustruns 49-årsdag.

640px-Obama family portrait in the Green Room

"President Barack Obama, First Lady Michelle Obama, and their daughters, Sasha and Malia, sit for a family portrait in the Green Room of the White House, Sept. 1, 2009.” Bildkälla

Familjeporträtt från den 1 sept 2009, ca 1/2 år efter inflyttningen i Vita Huset.

Lite nostalgiskt tar man nog farväl av det här, i mitt tycke, personliga och trevliga Presidentparet. Likaså undrar man vem som flyttar in härnäst? Måtte det bara inte, för allt guld i Världen, bli Donald Trump!?

8165321225 473baebd19 z

 Slutligen en bild från Barack Obama’s egen sida på Flickr.

"Barack and Michelle Obama in Dubuque, Iowa—August 8th."  Bildkälla*

Det finns hur mycket som helst att läsa om det här Presidentparet. Det har varit svåra år för dem, särskilt allt som följt efter terrorattacken 9/11 i New York. Olika typer av våld och terrorangrepp sker dagligen. Det politiska läget i världen tycks eskalera och blir allt svårare att hantera.

Vi önskar paret Obama med Familj, Släkt och Vänner många lyckliga år framöver!

Audrey

*Photograph by Scout Tufankjian for Obama for America.

 Tidigare inlägg            Nyare inlägg   

Ralph Lauren - och om användbara Kläder

Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Ralph Lauren Modevisning inför Höst/Vinter 2016/2017.

Det är naurligtvis galet att redan kolla in Höstens Modevisningar, men saken är den att en av mina absoluta favoriter bland de stora Modehusen, Ralph Lauren, just visade en kollektion med Kläder som är helt och hållet användbara - för Kvinnor i alla åldrar.

Den här typen av Kläder passar många olika Personligheter och Livsstilar. Det är egentligen inte en fråga om ”Mode", utan mer om en visning av möjliga Klädval för Kvinnor som vill uppdatera sin Garderob med Kläder som går att konbinera med mycket annat i Garderoben. Själv kan jag välja nästan vilket Plagg som helst ur den här kollektionen och anpassa det efter min egen Personliga Stil.

Ralph Lauren | Fall Winter 2016/2017 Full Fashion Show | Exclusive - För helskärm.

Nyligen pratade man i STIL  P1 om Modevisningars betydelse i framtiden. Man framförde synpunker på deras relevans för oss idag, när vi har Internet, Online-shopping etc. 

Utgångspunkten för diskussionen var Stockholms Modevecka:

"Modeveckan som fenomen debatteras idag mer än tidigare. Har allmänheten där att göra till exempel? Det talas om "demokratiskt mode" och att alla ska kunna ta del av modeveckorna, inte bara i Sverige och på Stockholms modevecka (eller ”Fashion Week Stockholm”, som den också kallas), utan även i Paris, New York, London och Milano. Men varför då? Har allmänheten verkligen glädje av att se plagg som ännu inte finns att köpa? För det är ju kläder som inte finns i butik förrän till hösten som visas under modeveckorna.

Och hur ska man visa kläder? Är den klassiska catwalkvisningen passé? Den där inbjudna sitter på långa rader, slåss om platser på "frontrow" för att se modeller svaja fram? Ska de livestreamas så att man kan sitta hemma och titta? Ska man skapa Instagram-vänliga installationer?” (Källa: Stockholms Modevecka - vad är egentligen  poängen med den.)

Nog stämmer det bra in - det ovan reciterade? Det är ytterst få Modeskapare, i Sverige eller i utlandet, som visar DIREKT användbara kläder på sina visningar. Man brukar få nöja sig med att fånga upp en byxa (ofta Svart), en kavaj, jacka, kappa eller annat som man är redo att integrera i sin garderob.

Därmed inte sagt att dessa modeskapare är oviktiga eller att de inte gör bra kläder. Det mesta som visas på de stora visningarna är exempel på utmärkt skräddarkonst, ljuvliga materialval och härliga färgkombinationer. Men kan all denna kunskap användas på ett bättre sätt - till att göra kläder och visa upp dem på ett sätt som tilltalar den ”ordinära” men ändock moderna kvinnan?

Själv tycker jag att Modevisningar kan vara enormt inspirerande - när de är välgjorda, med vacker musik som passar till Kollektionen och när man faktiskt kan se hur kläderna ser ut på.

Men alltför många element stör mig idag; särskilt oandvänbara, rent av farliga skor och stövlar, mini, mini och åter mini. Ett undantag är när man visar korta kjolar och klänningar med strumpor ton i ton, som Ralph Lauren gör i Videon ovan. 

RalphLauren

                              Ralph Lauren på sitt kontor 1978. Bildkälla*

Ralph Lauren är idag 76 år gammal, fortfarande lika engagerad och nyskapande inom den genre som är helt är hans egen. Wikipedia 

Jag är medveten om att alla har sin syn på Modevisningar, Modeveckor och allt som har med Mode att göra. Det spelar även in vilket Klädintresse man har. Ålder, livsstil, yrkesval och annat spelar in, för att inte tala om ekonomi och tillgänglighet; Modebutiker finns inte överallt, alla har inte heller tillgång till Internet/online-shopping, etc. etc.

Om intresse tycks finnas, skriver jag vidare i detta ämne. Stil i P1 med Susanne Ljung är en guldgruva för den som vill fälja seriösa diskussioner kring Stil, Kläder, Mode och andra Kulturyttringar. 

Vi hörs vidare!

Audrey

Tidigare inlägg       Nyare inlägg  

*Attribution: By Edgar de Evia 1] (David McJonathan personal collection[1]) 

Mönstrad impuls!

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

Mönstrad impuls

Nu är vi redan inne i februari månad. 

Januari gick upp i rök, liksom många fina föresatser inför det Nya Året. Men skam den som ger sig - "åter till programmet” - säger min kloke, optimistike Make och Livskamrat.

Ja, utöver de rena hälsoaspekterna; motionera mera och äta nyttigt, mycket grönt o frukter av alla de slag, så hade man ju tänkt göra något riktigt fint av varje dag, vara mer social och göra ”gott" i det stora hela. Och det har man säkert gjort, fast inte alltid så som man tänkt sig. 

Man får möta varje dag utifrån nya förutsättningar som man måste acceptera. Sjukdomar, arbetslöshet och andra tråkigheter, drabbar oss alla. Sådant går inte att skjuta på framtiden. Och ibland känner man sig helt enkelt trött och sliten efter ett solfattigt vinterhalvår. 

8680982651 6a1640893c z

Inès de la Fressange och Valerie Steele från en diskussion på Museet för "Fashion Institute of Technology” den 10 april, 2013. Bildkälla

Några av mina futila föresatser gällde naturligvis, som vanligt, att ta tag i och förenkla min Garderob och mina Klädvanor. Rensa ut, snygga till och kanske göra något fynd på Januarirean. 

På torsdagarna följer jag ”Gör om mig” i Gokväll, som nu döpts om till "Ny Stil”. 

Ganska ambitiöst att få till en ny stil under en dag, kan man tycka, men programmet är populärt. Det är ambitiösa Stylister och Frisörer som ger järnet och tror på det de gör, vilket ger inspiration, även om man ibland tycker att man sett mycket förut.

Och det har man - för klädpersedlarna som dukas upp är sådant som finns att köpa ute i affärerna, just den aktuella säsongen. Så det blir lite ” skyltdockor” av det. Det mer Personliga stuket får nog klämmas in efterhand, för den som önskar, många vill nog ”bara" ha en bra och enkel Garderob.

Men det finns några ljuspunkter - som ambitionen att ge mer generella tips och råd beträffande Kläder, Frisyrer, Makeup och annat som passar ”mognare” Kvinnor, samt att man tar Mannens behov av förnyelse och Kläduppsättning på allvar.

Utbudet för Mannen, vad beträffar kläder, är mycket intressant. När jag kollar Modevisningar som jag lägger in på sidan, märker jag att det ofta finns mycket att hämta från Männens sätt att klä sig. 

Kanske är det så att vi, vid sidan av det ultrafeminina som blomstrar just nu, tycks gå in in en mer Androgyn era som påminner om 70-talets Unisex-mode. Återkommer till detta!

Det går att förnya och uppdatera sin klädsel på ett läckert sätt och samtidigt behålla det Stilfulla och Personliga.

På Modevisningar för kvinnor finns ofta kravet om något NYTT, något icke tidigare sett, vilket ofta leder till en mycket hög ambition mot det extravaganta och ”utstyrda”. Så där klär vi oss inte till vardags men vi blir inspirerade på olika sätt och påverkas naturligtvis, efterhand som Modet växlar. 

Många leverantörer vänder sig till den ”yngre” kvinnan, fokuserar ofta på att visa mycket hud, viket långbenta modeller klarar, ja ni har hört det förut?! Mognare kvinnor är i regel inte så måna om att visa så mycket hud till vardags. Ute i Butikerna är det ofta svårt att hitta en Klänning med ärm, som även går ner till knäna. 

Kolla gärna Modevisningarna för Männen, där finns härliga tips som jag hoppas kunna återkomma till.

På Rean hittade jag en härlig lång grå Cardigan i ljuvligt ullmaterial från InWear, ett av mina få favoritmärken, dock bara nedsatt med 30 %. 

En sådan här längre, enfärgad Cardigan, passar till nästan allt i Garderoben och är inte för tjock att ha under en Jacka eller Kappa. När man reser söderut, där kvällarna fortfarande är kyliga, är den skön att bära över Klänningen, Blusen/Topen, när man går ut och äter. Den tar lite plats, skrynklar inte. Ett ”Tidlöst” Plagg.

I vår är det Mönster som gäller. Ännu så länge är det svårt att hitta enfärgade klänningar ute i butikerna, men det finns nog om man tar sig tid och man kan man få hjälp att hitta dem via nätet. (InWear har flera fina Klänningar i vår). 

Vad beträffar Mönstrat, så tror jag att vi är många som tar det lite lugnare. Gärna klär vi oss som Inès de la Fressange på bilden ovan i sina mönstrade Byxor/Jeans, som stabiliseras med enfärgad marinblå Skjorta och Jacka. Hon har en ren klassisk Stil och kombinerar sina kläder på ett personligt sätt. 

Själv väljer jag kanske inte de här färgerna, eller det här mönstret, men får tips på HUR man kan kombinera på ett "Stilsäkert” sätt. Det är, i mitt tycke, roligt att ha förebilder att inspireras av. 

Sköt om Er och ta En Dag i Sänder!

Audrey                                    

Nyare inlägg  


     ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2019 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se Denna sida är icke kommersiell Bildmaterialet i regel under licensen Creative Commons Skapad av Maivor Wickman Olausson