Mönstrad impuls! | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Mönstrad impuls!

Please - Choose Language - upper corner to the left!  

Mönstrad impuls

Nu är vi redan inne i februari månad. 

Januari gick upp i rök, liksom många fina föresatser inför det nya året. Men skam den som ger sig - "åter till programmet” - säger min kloke, optimistike make och livskamrat.

Ja, utöver de rena hälsoaspekterna; motionera mera och äta nyttigt, mycket grönt o frukter av alla de slag, så hade man ju tänkt göra något riktigt fint av varje dag, vara mer social och göra "gott" i det stora hela. Och det gör man nog, fast inte alltid så som man tänkt sig. 

Man får möta varje dag utifrån nya förutsättningar som man måste acceptera. Sjukdomar, arbetslöshet och andra tråkigheter, drabbar oss alla. Sådant går inte att skjuta på framtiden. Och ibland känner man sig helt enkelt trött och sliten efter ett solfattigt vinterhalvår. 

8680982651 6a1640893c z

Inès de la Fressange och Valerie Steele från en diskussion på Museet för "Fashion Institute of Technology” den 10 april, 2013. Bildkälla*

En av mina futila föresatser gällde naturligvis, som vanligt, att ta tag i och förenkla min garderob och mina klädvanor. Rensa ut, snygga till och kanske göra något fynd på januarirean. 

På torsdagarna följer jag ”Gör om mig” i Gokväll, som nu döpts om till "Ny Stil”. 

Ganska ambitiöst att få till en ny stil under en dag, kan man tycka, men programmet är populärt. Det är ambitiösa stylister och frisörer som ger järnet och tror på det de gör, vilket ger inspiration, även om man ibland tycker att man sett mycket förut.

Och det har man - för klädpersedlarna som dukas upp är sådant som finns att köpa ute i affärerna, just den aktuella säsongen. Så det blir lite ”skyltdockor” av det. Det mer personliga stuket får nog klämmas in efterhand, för den som önskar, många vill nog ”bara” få ett startskott till en bra och enkel garderob.

Men det finns några ljuspunkter - som ambitionen att ge mer generella tips och råd beträffande kläder, frisyrer, makeup och annat som passar ”mognare” kvinnor, samt att man tar mannens behov av förnyelse och kläduppsättning på allvar.

Utbudet för mannen, vad beträffar kläder, är mycket intressant. När jag kollar modevisningar som jag lägger in på sidan, märker jag att det ofta finns mycket att hämta från männens sätt att klä sig. 

Kanske är det så att vi, vid sidan av det ultrafeminina som blomstrar just nu, tycks gå in in en mer androgyn era som påminner om 70-talets unisex - mode. Återkommer förhoppningsvis till detta!

Det går att förnya och uppdatera sin klädsel på ett läckert sätt och samtidigt behålla det stilfulla och personliga.

På modevisningar för kvinnor finns ofta kravet om något NYTT, något icke tidigare sett, vilket ofta leder till en mycket hög ambition mot det extravaganta och ”utstyrda”. Så där klär vi oss inte till vardags men vi blir inspirerade på olika sätt och påverkas naturligtvis, efterhand som modet växlar. 

Många leverantörer vänder sig till den ”yngre” kvinnan, fokuserar ofta på att visa mycket hud, viket långbenta modeller klarar, ja ni har väl hört det förut? Mognare kvinnor är i regel inte så måna om att visa så mycket hud till vardags. Ute i butikerna är det ofta svårt att hitta en klänning med ärm, som även går ner till knäna. 

Kolla gärna modevisningarna för männen, där finns härliga tips som jag hoppas kunna återkomma till.

På rean hittade jag en härlig lång grå cardigan i ljuvligt ullmaterial från InWear, ett av mina få favoritmärken, dock bara nedsatt med 30 %. 

En sådan här längre, enfärgad cardigan, passar till nästan allt i garderoben och är inte för tjock att ha under en jacka eller kappa. När man reser söderut, där kvällarna fortfarande är kyliga, är den skön att bära över klänningen, blusen/topen, när man går ut och äter. Den tar lite plats, skrynklar inte. Ett ”tidlöst” plagg.

I vår är det Mönster som gäller. Ännu så länge är det svårt att hitta enfärgade klänningar ute i butikerna, men det finns nog om man tar sig tid och man kan man få hjälp att hitta dem via nätet. InWear( har flera fina klänningar i vår). 

Vad beträffar Mönstrat, så tror jag att vi är många som tar det lite lugnare. Gärna klär vi oss som Inès de la Fressange på bilden ovan i sina mönstrade byxor/jeans, som neutraliseras med enfärgad marinblå skjorta och jacka. Hon har en ren klassisk stil och kombinerar sina kläder på ett personligt sätt. 

Själv väljer jag kanske inte de här färgerna, eller detta mönster, men får tips på HUR man kan kombinera på ett ” stilsäkert” sätt. Det är, i mitt tycke, roligt att ha förebilder att inspireras av. 

Sköt om Er och ta En Dag i Sänder!

Audrey 

*Attribution: Photo by Eileen Costa The Museum at FIT, by Museum at FITCreative Commons Attribution 2.0 Generic License

 Nyare inlägg

Uppdaterat 8 mars 2020/Audrey      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson