Blogg 2019 | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Blogg 2019

"En riktigt skön, vilsam och trivsam Jul"

Please - Choose Language - upper corner to the left 

"En riktigt skön, vilsam och trivsam Jul” önskar Audrey

Nystrom God-Jul 21

Med detta vackra Julkort av folkkära Jenny Nyström (1854-1946), önskar jag alla som följer den här Sidan en riktig skön, lugn o vilsam Helg! Bildkälla*

Alla längtar vi efter den vita snön som gör allting ljust och vackert, som dämpar ljud o olust av alla slag. En färd med släde till julottan står högt på min önskelista även i år, infrias kanske någon jul framöver, annars får man leva på minnen!

Som vanligt har vi  julstädat hela huset och det doftar gott. Ny brasved vid öppna spisen och julskinkan på gång. Snart infinner sig julfriden och vi ser fram emot den första skinkmacken framåt nattkröken! 

Om du som jag unnar dig lite extra gott under Jul o Nyår, kolla gärna videon nedan av Justine som ger tios på kläder som sitter löst om lilla magen!

My style tips to hide a tummy (without shapewear) | Justine Leconte - YouTube

VARM & FRIDFULL HELG! önskar Audrey                                                         

 Tidigare inläg

Väl mött!

Audrey

*Attribution: Jenny Nyström, Public domain, via Wikimedia Commons

Uppdaterat 8 mars 2020/AudreyVälkommen till tidig Höst

Please - Choose Language - upper corner to the left 

Välkommen till tidig Höst på sidan! - Här

Komplettering av våra höstgarderober får grunda sig på vad som finns ute i affärerna, eller på nätet. Men man kan inspireras av de pågående visningarna för Vår/Sommar 2020 (!). Kanske får man idéer att använda kläder som man redan har i Garderoben. 

Modevisningar har varit i Milano, New York och Paris. Jag har valt ut en del under Modevisningar. Även on det rör sig om kläder för vår/sommar, kan man inspireras inför hösten. Mycket är sig likt, eller hur? Och jag hoppar gärna  det mest extrema. 

Kanske går vi också mer mot en året runt - garderob? Så känns det för mig. Victoria Beckham och Stella McCartney gör en typ av kläder, som passar året runt. 

Klassiska och tidlösa plagg finner man särskilt hos LemaireJil Sander och Boss.

Chloe visar en helt underbar kollektion som faller mig helt i smaken. Designer är Natacha Ramsey-Levi - video nedan.

Chloe | Spring Summer 2020 | Full Show - YouTube

Själv går jag alltid på min magkänsla, känner direkt om jag gillar en visning. Jag är lite gammaldags, vill bara ha kläder som är skapligt bekväma och funkar i min livsstil. Hos Chloe, i videon ovan, skulle jag troligen kunna använda det mesta.

Efter att ha kollat en del modevisningar märker jag att det fortfarande är få visningar som visar  riktigt användbara kläder. Design är visserligen en konstart, men som med all ”bra” design, gör produkten sig bäst när den är riktigt användbar, vilket oftast betyder att den är enkel, sparsmakad och funktionell.

I sommarens visningar finns tydliga influencer från 60-talet (Mary Quant, Twiggy, London) och 70-talet (De vida jeansen och bohemstilen), men även från 80-talet (större kavajer och kostymer, mer glitter.). Många plagg som visas är bra basplagg;  jeans, jeanskjolar jackor och sköna lediga klänningar.  Mer om detta en annan gång.

Tidlöst mode - en somrig kollektion av Lucilla Bonaccorsi och Luisa Beccaria. En avspänd visning i vilsam miljö, inte speciellt påkostad! Härliga färger o många fina mönster, myckett vackert. Love it!

Luisa Beccaria | Spring Summer 2020 | Full Show - YouTube

Den här typen av mönstrade klänningar, särskilt de med mörk botten, kan man gärna ha året runt; på sommaren med sandaler, espadrillos eller sneakers. Under höst/vinter bär man kanske täta strumpor o kängor eller höga stövlar till. De otroligt vackra, ljusa o pastellfärgade, sommarklänningarna får man drömma om tills vidare.

Många fina plagg för den sparskakade finns fortfarande hos Lanvin

Café de Flore 006

Bilden ovan från januari 2017, visar en mer flärdfri bild från det kända Café de Flore i Paris. 

Glassen i förgrunden ”Glace Flore” påminner om sommaren som svann men som kommer igen! Kavaj med keps o färgglad halsduk är en bra investering framöver för den som gillar stilen! Bildkälla*

Önskar alla - följare, läsare och vänner en riktigt fin Höst framöver!

Audrey

*Attribution: Arnaud 25, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Tidigare inlägg           Nyare inlägg 

Uppdaterat 8 mars 2020/AudreyFin o Glad Midsommar

Please - Choose Language - upper corner to the left 

En riktigt Fin o Glad Midsommar önskas alla som följer den här sidan! 

Nu blommar ALLT - även vår gula klätterros vid grinden, pionerna är också ovanligt stora och präktiga. Länge sedan det var så frodigt i våra trädgårdar. (OBS Bild Privat ägo) 

Mycket rensning blir det förstås också! Men nu väntar ljuvliga kvällar framöver, härligt att bära sköna sommarkläder. 

Rean är på gång överallt, om man önskar förnya sin Garderob. Bäst är att tänka efter, vad man behöver. Reor är farliga saker att leka med!!!!

Flera av mina sommarklänningar känns inaktuella; någon är för kort, några sitter för tight och vissa tappar formen efter många tvättar. Kanske väljer jag en tunn byxa o top som alternativ?

Tyvärr verkar många butiker stänga för gott, utförsäljning pågår för fullt, det blir nog ganska tomt på många shoppingcentra framöver. Har man vant sig att shoppa på nätet, så kanske man inte saknar det så mycket, men jag tycker om att känna på tyg, kolla sömmar o kvalitet och framförallt kolla FÄRGEN!

Jag har ännu inte lyckats så bra online, skickade efter en fin röd bomullsklänning - tyvärr var det inte MIN röda färg. Jag liksom bara försvann, man såg bara färgen o klänningen! Retur fungerade, men det blev ändå några kronor som gick upp i rök!

Men nya butiker öppnar, även här i Göteborg. Man får välja olika promenadstråk för att upptäcka allt nytt som finns. Utbudet är fortfarande mycket stort, bara man tar sig tid. 

Önskar alla en ljuvlig tid framöver, skön o trivsam klädsel och mycket glädje och främst av allt en God Hälsa! 

Audrey

Tidigare inlägg        Nyare inlägg 

Uppdaterat 8 mars 2020/AudreyEn riktigt Skön & Glad Påsk!

Please - Choose Language - upper corner to the left 

En riktigt Skön & Glad Påsk! 

Den här Påsken tänker jag på allt man kan vara tacksam över. Särskilt viktigt är hälsan och att känna lugn o frid.

Jag vet att många med mig upplever hur svårt det är när någon anhörig eller man själv drabbas av cancer eller annan sjukdom, kanske av en olycka. Vi följer även hur kända personer nyligen lämnat oss och sörjer med de anhöriga. Vi får oss en tankeställare och funderar på vad som är viktigt i våra liv.

Mycket händer ute i världen som vi känner oro inför, utöver krig, förföljelser och annat,  och nu senast i dagarna stod vårt älskade NOTRE-DAME i Paris i lågor. 

Den här bilden av Notre-Dame, tog jag på en kvällsvandring i Paris i mars 2008. Bilden är tagen med min första mobil, en Vodafone. (OBS Bild privat ägo)

Bilden är oskarp men när jag ser den, minns jag hur fridfullt det var när jag gick genom latinkvarteret och upplevde platser jag varit på genom åren. Jag kände ingen rädsla när jag gick genom gatorna, kunde ta en Café Crème på mitt favoritkafé med utsikt mot Notre-Dame utan att bli störd. Jag känner stor tacksamhet över att ha fått gå här, att bo här och få uppleva så mycket!

Fasaden står kvar men tornet byggs upp igen, så vi får inte misströsta! Snart är vi där igen!

Nu är Påsken här och vi har fått ett underbart väder, troligen i större delen av Sverige! Vi nordbor gläds ofantligt över sol o värme, även om vi gärna sitter i skuggan. 

Igår, när jag klippte rosor och fyllde på jord i planteringarna, blev det så varmt att jag fick ta på lättare kläder. Känns befriande att slippa tjocka vinterplagg och hög tid att ta sig an sin  garderob inför våren o sommaren. Oftast hinner man inte få fram sina kläder i tid, om ni förstår vad jag menar?

En riktigt Skön & Glad Påsk med mycket Sol

önskar

Audrey

Tidigare inlägg         Nyare inlägg 

Uppdaterat nov 2020/AudreyGlenn Close o Bohemian Rhapsody

Please - Choose Language - upper corner to the left 

Glenn Close o Bohemian Rhapsody

Uppdatering:

Oscarsgalan blev spännande. Glenn Close som var nominerad  för sin roll i The Wife fick tyvärr inte en Oscar i år heller. Men vi kan se fram emot att se filmen!

Rami Malek in 2015 (portrait crop)

Dock fick Rami Malek en Oscar för sin gestaltning av  Freddie Mercury (Queen) i filmen Bohemian Rhapsody. Bildkälla*

                                           
                    

_____________________

419px-Glenn Close 2012

Glenn Close f 1947, som är nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll, får kanske sin första Oscar, efter att ha varit nominerad sex gånger tidigare. 

The Wife 2017, är dessutom regisserad av svensken Björn Runge f 1961 i Lysekil. Filmen bygger på en novell av Meg Wolitzer och handlar om hur en kvinna omvärderar sitt liv under en resa till Stockholm. 

Vi håller tummarna!

Glenn Close 2012 Bildkälla**Tummarna håller vi även för Bästa film - Bohemian Rhapsody; en filmatisering, av engelska rockbandet Queen, som främst fokuserar på sångaren Freddie Mercuryi filmen gestaltad av Rami Malekockså han nominerad.

Handlingen är förlagd från 1970 - talet fram till Queens Live - framträdande vid Live Aid - galan på Wembley Stadium 1985. Freddie Mercury och Queen framträder där med Bohemian Rhapsody - ett framträdande som har gått till historien. 

Queen - Bohemian Rhapsody (Live Aid 1985)

För ett tag sedan, gick det en mycket bra dokumentär om Freddie Mercury på TV. För många av oss var Queen en sensation när de kom på 1970-talet och med saknad följer man nu denne begåvade sångare och musikers tragiska öde. 

Det finns få fria bilder med Freddie Mercury, lyckades få tag på denna bild från backstage vid Live Ad-galan, 1985.

BILD - "13th July 1985: Rock star Freddie Mercury of rock band Queen backstage at the Live Aid concert at Wembley. On the left is his boyfriend Jim Hutton.” Bildkälla

Vi håller tummarna för dessa kandidater! Men -

Lady Gaga (A Star is Born) och Olivia Colman (The Favoutrite),  konkurrerar med Glenn Close om bästa kvinnliga huvudroll, kolla gärna Oscarsgalan 2019

Båda filmerna är dessutom nominerade till bästa film.

Intressant är att manuset till A Star is Born är nominerat till ”bästa manus efter förlaga” (se vidare Dorothy Parker).

Vi har ju även ett par svenskar som kan vinna pris, men det känner nog de flesta redan till?

För ovanlighetens skull har jag lagt ned lite tid på oscarsgalan. Glenn Close har redan prisats för sin roll i The Wife och många har väl redan lyssnat till Lady Gaga och Bradley Cooper i  Shallow, som också är nominerad.

Trivsamma Februarihälsningar till er Alla

Audrey

Tidigare inlägg       Nyare inlägg  

*Attribution: Dominick D, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

**Attribution: MingleMediaTVNetwork, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Tidigare inlägg       Nyare inlägg 

Uppdaterat nov 2020/Audrey
A Star is Born och Dorothy Parker

Please - Choose Language - upper corner to the left 

A Star is Born och Dorothy Parker

Young Dorothy Parker

Inte tänker man direkt på Dorothy Parker (1893-1967) när man ser att A Star is Born är oscarsnominerad med Lady GagaBradley Cooper och Sam Elliot i fokus.

Ändå - manuset till den nya filmen är baserat på det manus som Dorothy Parker omarbetade från What Price Hollywood, 1932, till A Star is Born, 1937. (Skandal i Hollywood - svensk titel.) Bildkälla*


Manuset till A Star is Born1937, bearbetade hon tillsammans med sin dåvarande make Alan Campbell samt Robert Carson som fick en Oscar för screenplay.

BILD - Dorothy Parker & Alan Campbell, ca 1935. Bildkälla 


Fredric March-Janet Gaynor in A Star Is Born (1937)-2

Fredric March och Janet Gaynor i huvudrollerna i A Star is Born 1937. Bildkälla**

                                                          ___________________________

Dorothy Parker f. Rothschild, var gift med E.P.Parker 1917-28. Hon debuterade med diktsamlingen Enough Rope1928. 

Hon hade börjat sin bana med ett arbete på Vogue. I en intervju från 1956, berättar hon att hon skrev slogans:

"I wrote captions. “This little pink dress will win you a beau,” that sort of thing. Funny, they were plain women working at Vogue, not chic. They were decent, nice women—the nicest women I ever met—but they had no business on such a magazine. They wore funny little bonnets and in the pages of their magazine they virginized the models from tough babes into exquisite little loves. Now the editors are what they should be /… /”  Läs mer: The Paris Review Summer 1956.

Efter Vogue arbetade hon för Vanity Fair i fyra år, där hon tog över dramakritiken efter P.G Woodhouse. Hennes vitsiga intellekt hade gett henne denna post men det var också orsaken till att hon fick sluta 1920. (BBC Culture 7 June 2017)

BILD - Under den här tiden blev Dorothy Parker en del av Algonquin Round Table; en  grupp av författare, skådespelare, kritiker m fl som började träffas vid lunch varje dag på Algonquin Hotel på Manhattan, ca 1919-1929. Bildkälla

Bild på några av deltagarna nedan. De kallade sig The Vicious Circle och blev kända för sina vitsar o sarkasmer.

Algonquin Round Table-2

Porträttbild av delatgare i The Algonquin Round Table: Art Samuels, Charlie MacArthur, Harpo Marx, Dorothy Parker och Alexander Woollcott ca 1919. Bildkälla***

En annan kvinnlig deltagare var Edna Ferber som skrev Giant 1952 som blev till Giant/Jätten med James Dean i huvudrollen 1956. Även hon porträtterades i filmatiseringen av Dorothy Parkers liv: Mrs. Parker and the Vicious Circle 1994.

1934 gifte sig Dorothy med 11 år yngre Alan Campbell. Han var bisexuell. Paret skildes men återförenades ett flertal gånger innan Campbell dog 1963. Det finns många bilder från parets tid tillsammans - tyvärr licensskyddade. Googla gärna - Här. Fin bild från trädgården via Condé Nast - Här

Det har gjorts två  filmer om Dorothy Parker och The Vicious Circle. Rollen som Dorothy Parker innehas i videon nedan av Jennifer Jason Leigh. Kolla gärna! 

VIDEO - Mrs. Parker And The Vicious Circle - Obs - många fler videosnuttar finns på YouTube.

Om man vill se hur paret Parker/Campbell levde finns bilder på Dorothy Parker Society - Här 

Tyvärr blev Dorothy Parkers liv inte så lyckligt de sista åren. Hon hade det knapert ekonomiskt, alkoholproblem och gjorde två självmordsförsök.

BILD - Hon blev också missförstådd av den feministiska kritikerkåren. När man nu läser hennes noveller och dikter så ser man att de är mycket utlämnande och nakna. Bildkälla

Allt hon skrev, bygger på en självbevarande hållning som yttrar sig i en ironisk, näst intill cynisk attityd, främst till männen men också till den roll som hennes samtida vänner, kvinnor och män, för sin överlevnad, ofta spelade med i. 

Dorothy Parker har citerats mycket. Många av hennes Quates är tagna ur hennes lyriska verk, noveller och romaner samt ur essayer och journalistik. Kolla på Wikiquote

Det dröjde ett tag men nu finns det flera översättningar av Dorothy Parkers verk. En enda ros, prosa och poesi i urval kom på Trevi, 1994. Tidigare fanns enstaka översättningar, kolla i Libris.

Själv är jag glad över min Portable Dorothy Parker från 8:e tryckningen 1955. (Inköpt 19/11 1982 i någon boklåda i Stockholm!). Portable är lätt att få tag på online. Titlar på svenska - sök gärna på Bokbörsen.

För mig har det varit ett nöja att återstifta bekantskapen med denna litterära personlighet. Jag hoppas att någon därute har glädje av min sammanställning.

Det skulle glädja mig mycket!

Audrey

*Attribution: Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons 

**Attribution: unknown (Selznick International Pictures), Public domain, via Wikimedia Commons

***Attribution: Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Tidigare inlägg       Nyare inlägg

Uppdaterat nov 2020/Audrey
Välkomna till min Blogg 2019

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Välkomna till min Blogg 2019!

Det här året ska för mig vara GRÖNT - i största möjliga mån! 

Viktigt för mig och de flesta idag, tror jag, är att tänka kvalitet och långsiktighet. Det gäller allting. Från vardag till fest, semester, ledigheter, resor, hygienartiklar, kläder, fika- och resaturangbesök, nya möbelinköp etc etc.

Själv förespraåkar jag på en enkel individnivå följande - Att:

  • Kolla vad man har, vad man använder, hur mycket man egentligen behöver, innan man ger sig ut och shoppar.
  • Fundera på när är det bäst att satsa på kvalitet, att betala mer för något som håller längre?
  • Våga säga NEJ till det som man inte står för. Gäller särskilt vid inköp, fritidsaktiviteter o dyl.
  • Våga säga JA till sådant som är nytt och ovanligt. Gäller på alla möjliga plan.
  • Tänka utanför sin ”box”. Utforska och bredda sina kunskaper och sin livserfarenhet. Träffa nya människor!
  • Kolla vad man äter, se vad man köper.  Är det närproducerat kanske man vill betala ett högre pris? Jag fick själv en chock när jag kollade vårt senaste salladspaket, innehållet kom från Italien, Spanien o Frankrike - en vanlig blandsallad - trodde att allt var svenskt!
  • Återanvända; köpa Vintage, Second Hand om man kan.
  • Lämna allt man kasserar till någon form av återanvändning; Sälja eller skänka.

Många fler punkter finns att tänka på, ska försöka återkomma till dessa val, särskilt när det gäller garderoben och våra kläder, eftersom vi tydligen köper och slänger mer än någonsin. Det är en katastrof.

Obs! På min Hemsida länkar jag till en mängd olika tjänster och produkter, men sidan är i grunden ICKE kommersiell. Det är en sida för inspiration. Om man kollar först så kan man t ex göra bra klädval som passar ens personlighet och håller länge (tidlöst).

BILD - En härlig bild av Katherine Hepburn från 1950-talet. Enkelt o skönt klädd som alltid. Bra stilförebild för enkelhet i klädseln.  Man får bara bortse från cigarettpaketet i höger hand! Bildkälla

Jag passar på att tacka alla läsare från många delar av världen! Ivrigt letar jag personligheter av olika nationaliteter, vill gärna ha ett representativt urval från hela världen. Problemet är att hitta tillgängliga bilder.

Om du har tips på någon personlighet, maila mig gärna genom länken i basen på Sidan. 

Välkomna alla som har lust att titta in på sidan under 2019!

Audrey

Nästa inlägg - eller klicka på en Bild för visning!

Väl mött!

Audrey

Uppdaterat nov2020/Audrey


      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson