Blogg 2020 | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Blogg 2020


På tal om Lars Norén

Please - Choose Language - upper corner to the left

Nu är sommaren snart slut och vi får hoppas att C19 ger sig av med den!

Så, hur står det till med er alla? Hoppas vi kan se framåt med tillförsikt, trots att många av oss drabbats av denna pandemi på olika sätt. 

För många har den här tiden inneburit en omställning, man har gått ner i varv, hunnit fundera över livet och hur fort allt kan ändra sig. En viss ödmjukhet, inför livet självt, infinner sig.

Jag har matat och pratat med guldfiskarna i dammen, flera gånger om dagen. De har blivit så tama att jag kan stryka dem över ryggen medan de äter ur handen. Två röda och en liten svart.

Vi har gått igenom och spelat stenkakor på den gamla vevgrammofonen och så har vi läst o löst korsord. Fick bra erbjudande från både GP och SvD, dessutom hade vi Lars Noréns fullmatade dagböcker att luta oss mot.

450px-N257864 - Vevgrammofon - The Gramophone Company Ltd - foto Dan Johansson

Det är en viss tjusning att läsa en författare tillsammans och hos Lars Norén fäste vi oss båda vid att han ständigt köper en ny svart T-shirt, gärna hos Yohij Yamamoto. På Gotland köper han massor till sin trädgård, får aldrig för många Alunrot. Inte vi heller. De har löst problemet med kantväxter i rabatterna; rosorna fick nytt liv med dessa växter runt fötterna. 

På kvällarna säger maken "nu går jag ut o vattnar Lars Norén.”

Trots att man vet att solen snart går i moln, så känner man ändå en viss förväntan inför den kommande hösten, varma tröjor o sköna hemmakvällar har också sin charm. 

Och kanske vågar vi snart ta spårvagn nr 11 in till stan, ta en öl eller Prosecco och se en massa härliga göteborgare flanera omkring?

Vi syns snart på stan, eller hur?

Audrey 

Intervju med Yohji Yamamoto Här.

Bildkälla: Attribution: Musik- och teatermuseet / CC BY-SA 
En riktigt fin Midsommar önskas alla!

Please - Choose Language - upper corner to the left

En riktigt fin Midsommar önskas alla!

Med denna vackra midsommarbild från Möja, önskar jag alla som följer den här sidan en fin Midsommar. Det är alltid roligt att läsa om varför vi firar,  t ex Midsommar,  läs gärna - Här

Men vi har alla personligt färgade minnen och traditioner. Många firar inte alls, en del kanske har andra högtider som är mer betydelsefulla.

I min familj brukade vi tillsammans hämta björkris och klä majstången. Min underbare Pappa var den som förde befälet. Sådana minnen stannar kvar för livet. 

DIMG_5351_(4735660012)

Denna bild är tagen 25 juni 2010 av fotograf Bengt Nyman. Bildkälla*

Kanske plockas här sju sorters blommor att lägga under huvudkudden? Läs om denna sed - Här.

Jag tänker idag mest på alla som inte kan fira Midsommar tillsammans med nära och kära, som kanske drabbats av Covid19 eller har någon anhörig som drabbats.

Själv förlorade jag min Mamma helt nyligen, hon hann bli 99 år och var helt klar fram till de sista dagarna, då kroppen sade ifrån. Eftersom jag själv inte kunde hälsa på henne de sista veckorna p g a smittorisken, vet jag hur svårt det är att inte få ta farväl av en nära anhörig. Saknar min Mamma och våra dagliga telefonsamtal jättemycket.  

Nu hoppas vi att det går åt rätt håll! Även om det kan ta lång tid, så vet vi att det kommer en tid när vi kan leva som vanligt igen. Och de uppoffringar man gör är inte förgäves om man genom detta har räddat någon från att bli smittad. 

Vi får göra det bästa av den här tiden; ta vara på det som man inte vanligtvis hinner göra, få tid att reflektera, kanske ändra på vissa saker som gått på rutin under åren. 

När man ibland går ut bland människor finns det bara en regel som gäller:

Håll avståndet!

Sköt om er alla!

Audrey

*Attribution: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden / CC BY Fin Påskhelg o God hälsa önskas alla!

Please - Choose Language - upper corner to the left

Fin Påskhelg o God Hälsa önskas alla!

Skriver en liten hälsning till alla som tittar in på min sida emellanåt. 

Om coronavirus vet ni redan, jag vill här främst visa min medkänsla med alla som själva drabbas, som hastigt förlorat någon närstående eller har någon nära som intensivvårdas just nu. 

Vi får hålla modet uppe och hoppas på vaccin och blodprover för att rädda så många som möjligt. I min egen familj är vi alla mycket försiktiga, eftersom min mor nyligen fyllde 99 år och vi är många 70+are. 

Många äldre i Italien har ju drabbats hårt, däribland många läkare, läste just att även Sergio Rossi 84 år, italiensk skodesigner, har gått bort i sviterna av corona virus.

Man kan se att många kulturyttringar påverkas av den här krisen. Det finns alltid de som profiterar på olika tillstånd i samhället, man får vara extra försiktig vid öppnandet av mail o dyl. Säkerligen kommer en flod av litteratur, musikverk och annat efterhand som krisen avtar.

Vi kan förvänta oss att även modebilden kommer att visa på detta. Redan tar olika designers fram olikfärgade munskydd - artikel i Vogue. En annan artikel i Vogue rekommenderar att man gör det enkelt för sig;  man tar ett tyg/bandana/scarf eller vad man har - Här. En del munskydd får mig att tänka på hur vi börjat använda galna cykelhjälmar, i grunden påtvingat av säkerhets skäl. Men vi får hoppas att det nu är fråga om en övergående fas!

Många kända personer och celibriteter lägger ut videos på YouTube och Instagram från sina självvalda karantäner. Anna Wintour ber de som kan, att stanna hemma, ber alla bära munskydd. Hon länkar också till A Common Tread och New York Governor Cuomo som uppdaterar varje dag. Den underbare Anthony Hopkins gläder sina följare med att visa upp hur han underhåller sin katt, ljuvligt inslag som många njutit av på FB.

Tidskrifter och sociala medier flödar av tips på hur man kan klä sig när man arbetar hemifrån - Här, kommer säkerligen att påverka klädstilen framöver.

Franska "Le Journal des Femmes" har en artikel som inspirerar till att klä sig snyggt under sin karantän - 20 looks.

Som jag ser det, har tendensen att bära mer lättburna kläder tagit fart på allvar; fritidsmodet har tagit över alltmer av klädmarknaden. Själv välkomnar jag den sköna, bekväma stilen men vill gärna ha komplement till sweatbyxan/mysbyxan, lite mer personligt, kanske något i stil med dressen nedan? 


512px-International Women's Day (7 March 2019) - Shade Affogbolo's designs

Bild från Internationella Kvinnodagen 2019, tygdesign av Shade Affogbolo som gör vackra tryck i afrikansk/europeisk stil. Bildkälla*

I USA har man bytt hälsningsfrasen ”Have a Nice Day” till "Stay Healthy” - även vårt språkbruk påverkas definitivt av denna kris.

Stay Healthy - eller 

God Hälsa framöver 

önskar 

Audrey

*Attribution: UNCTAD / CC BY-SA 

Tidigare inlägg
Fortsatt fint 2020 önskar Audrey

Please - Choose Language - upper corner to the left

Välkommen till Tidlös Personlig Stil och min Blogg 2020!

Tiden rinner iväg och plötsligt inser jag (skam till sägandes) att det är ett nytt år, vi är redan inne i februari!

Som ni kanske noterat, har jag inte gjort så många inlägg senaste året. Orsaken är inte att jag tycker att ämnet för min sida är ointressant. Men det finns så många bloggar att besöka, ofta med dagsaktuellt innehåll om kläder, assessorer, smycken, shopping mm. En viss mättnad måste infinna sig!

Och så har vi det som många med mig kallar ”instagram-helvetet”. Många sitter i timmar och följer ”influencers" och kändisar, kollar olika typer av varor, matrecept, inredningar, resor etc Vad jag menar är; att om man någon gång söker tips, så hamnar man i en massa annat och efter en lång stund, då man förirrat sig i både väsentligt och oväsentligt, vet man inte varför man gick in från början!

Nu kanske många upplever min sida på samma sätt? Jag försökte från början skapa en struktur så att sidan har bredd i s t f djup, så man slipper skrolla ner till underjorden. Jag vet inte om jag lyckats något vidare, sidan har brett ut sig, är nu ca 6000 sidor.

Det är så många ämnen som jag skulle vilja ta upp och skriva om, men tiden räcker inte till. Det är möjligt att jag får lägga ned sidan så småningom, men jag ser att jag har en jämn ström av besökare som inte dalat under åren men även många nya förstagångsbesökare som på något sätt hittat till min sida.  Så har jag då inte engagerat mig förgäves! 

Tack alla ni som fortsätter besöka min sida, och alla ni som kommer in för första gången. Förtvivla inte, det finns mycket att upptäcka, om man tar sig tid.

I höstas besökte jag Mary Quant-utställningen i London, på Victoria & Albert Museum. Bilden ovan är min egen, ett prov på hur en monter såg ut. Kolla fler - Här

Gedigen information om de olika plaggen i varje monter. Vill ni se fler bilder och videos - klicka Här. Utställningen pågår till den 16 februari 2020, om någon hinner ta sig dit.

Mary Quant in a minidress (1966)

Mary Quant har haft stort inflytande på oss som var unga på 60 och 70-talen. På klädfronten var det frisyrerna, minikjolen men också livsstilen som influerade ungdomar, kanske mest i Europa?

Mary Quant, född 11 februari 1934, blev nyskapande i London. Hon kom att tillhöra ”The Chelsea Set” ”en grupp bohemer som hängde på caféer och jazzklubbar i Soho.” (Läs mer i Wikipedia, eller Googla.)

När jag gick på utställningen, blev jag förvånad över hennes inflytande på min egen 60-talsstil. Många klänningar jag såg var precis sådana som jag själv knåpade ihop, ändå minns jag inte att man tänkte på Mary Quant! Så fort sprider sig nyskapande influenser, man tänker ofta inte på var de kommer ifrån.

Mary Quant 16 december 1966.


Just nu är inflytandet från 60-talet mycket stort, både vad beträffar frisyrer o klädstil. Många modeskapare har anammat denna stil. Ja, som ni vet ”Inget nytt under solen” - gäller för evigt!

Slutar detta inlägg med en förhoppning om ett fint 2020 för oss alla. Må vi få ha hälsa och glädje, vara tillfreds  och njuta av livet, trots mycket oro ute i världen.

Vi hörs mera framöver!

Audrey

Nyare inlägg

Fler inlägg kommer att ligga nedan.

Väl mött!

Audrey

Uppdaterat 8 mars 2020/Audrey      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson