Blogg | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Blogg

Coco Chanel

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Coco Chanel


5423401684 3cd203f6ff

Fransyskan Gabrielle Coco Bonheur Chanel, 1883 - 1971, är en av våra största och mest kända modeskapare. Hennes klädfilosofi ligger till grund för den "moderna" kvinnans sätt att klä sig. Bildkälla

6730684377 c680a1327c o

Vi hyllar henne för den enkelhet, den praktiska och samtidigt eleganta aspekt som hon tillförde den kvinnliga klädedräkten. Så tog hon över herrarnas bekväma jerseyplagg och gjorde bekväma, behagliga plagg för kvinnan. Bildkälla?

Coco Chanel är själv en oförglömlig Stilperson - en person som genom sitt sätt att vara, sin nit, beslutsamhet och säkra Stil, fortfarande är och säkerligen kommer att förbli en Stilförebild för många kvinnor - lång tid framöver - kanske för all framtid.

Hennes Sjömanströja, Långbyxorna, Den Lilla Svarta och Chaneldräkten är exempel på utmärkta basplagg som passar i de flesta kvinnors Garderob. 

Coco Chanel vintage fashion shows

i Videon ovan ser vi Coco Chanel skymta förbi - alltid lika elegant i sina Pärlhalsband och Örclips - typiska Chanelsmycken. Parfymen Chanel N° 5 är känd över hela världen - över generationsgränser. Liksom den quiltade Väskan Chanel 2.55.

Svart och vitt i kontrasterande klädesplagg och smycken är också typiskt Chanel.

Numera är det tyskfödde Karl Lagerfeld (80 år)som står för Modehuset Chanel. Han är utan tvekan en av de största hittills! Kolla de senaste visningarna här.

Citat av Coco Chanel här

Inside Chanel Videos. Avsnitt 1-9 -  här.

Missa inte heller de Bilder på Coco Chanel som jag lagt in under Audrey46 på Pinterest.

Audrey                                    

Tidigare inlägg               Nyare inlägg
Bette Davis

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Bette Davis

Denna vecka väljer jag en Stilperson som ligger mig varmt om hjärtat, Bette Davis, 1908-1989.

Naturligtvis grundar sig denna förkärlek på att jag sett så många av hennes filmer. Hon utstrålar alltid en stor känslighet och sårbarhet samtidigt som hon visar en styrka som tar andan ur en. 

Det är också välgörande att se en kvinna som inte ler hela tiden, som håller hakan högt.

8335829870 42434c2e3d

Eftersom de flesta bilderna är från filmer, får man uttala sig om vissa speciella Stilattribut som ofta är med: Cigaretten som hon håller på ett speciellt sätt, det underfundiga, ibland nästan elaka, lite sneda Småleendet. Likaså Blicken och hennes sätt att träda in på scenen - att få allt fokus att vila på hennes späda gestalt. Bildkälla


                             "Bette Davis interview  - från 19 okt. 2007."

I detta videoklipp uppladdat av TOOyoung ser vi henne i en intervju -  samt klipp ur några av hennes filmer, framförallt "All about Eve", 1950.

I intervjun nedan berättar Bette Davis hur hon upplevde värsta "filmkyssen”!

                                  Bette Davis talks about kissing scenes

Underbart att se denna kvinna, fortfarande med personligt "sting" och tonvis av utstrålning! 

Och som ni ser så känns det plötsigt helt OK med kortare svart klänning upp i åren. Alla regler är till för att brytas om man har Personlig Stil. Stövlar därtill. 

Bette Davis’ Officiella Webplats. Missa inte heller Bilderna på Bette Davis som ligger under Audrey46 på Pinterest.

Audrey                                      

Tidigare inlägg            Nyare inlägg

Anna Wintour

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Anna Wintour

Det finns några få nutida Stilpersoner som man inte kan förbigå. Självklar är Anna Wintour, Chefredaktör för Vogue US sedan 1983.

Carine Roitfeld, som nyligen lämnat  Franska Vogue, återkommer vi till.

Karl Lagerfeld är också en självklar Stilikon. Och det finns fler. Det här är ett subjektivt urval. 

185px-Anna Wintour Shankbone 2010 NYC

Gemensamt för dessa tre personer är att de har varit otroligt inflytelserika i Modebranschen, fast på olika sätt.

De har också alla en helt egen Stil med vissa attribut som de håller fast vid, alla med stor Integritet!

Bildkälla*
Anna Wintour, 64 år, är trogen sin Pagefrisyr och sina stora Solglasögon, den lilla Dräkten eller Basklänningen, gärna med en liten Kofta som på bilden nedan. 

5029122175 e6b35a1dd9 z

Som på bilden ovan och på bilden till höger och även i Videointervjun nedan, bär hon dessutom sina Favorithalsband - flera rader av olikfärgade Stenar av exklusivt slag.

Hon är annars en "purist" i grunden, och bygger sin Garderob på Enkelhet och Kvalitet.

Men hon blandar också säkert olika mönster eller kontrasterande färger - alltid med elegans.

Bildkälla**
Anna Wintour har en utpräglad filosofi kring sin verksamhet som Tidskriftsredaktör, har aldrig varit rädd för att stå på sig, ändå med en viss ödmjukhet som avslöjas i Videointervjuerna nedan.

Anna Wintour Is Not Intimidating av Forbes. En intervju - uppladdad 24 aug 2011.

Anna Wintour: "To be in Vogue has to mean something” - 

Du kan se fler bilder av Anna Wintour under Audrey46 på Pinterest.

Soliga aprilhälsningar!

Audrey                                     

Tidigare inlägg                 Nyare inlägg

Bildkällor: *By David Shankbone **kekkozFlickr

Tina Turner

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Tina Turner

Tina Turner 73 år. På detta omslag till Vogue är hon 65 år.

o-TINA-TURNER-VOGUE-COVER-570

Varje vecka kommer jag att lägga in tankar kring en personlighet "dead or alive".

Man frågar sig vad det är som gör just den personen till stilförebild. Har personen något speciellt signum? 

Är det ett Klädesplagg, någon Accessoir eller kanske en Attityd. Kanske Livsstilen?
Ibland är det ett val mellan "Less is  more"  och ”Less is a bore"? Karisman? Hur lyser den igenom? Är klädvalet viktigt? 

Idag är det Tina Turner som hyllas på den här sidan. Med sin sång och musik, sin tuffa och rockiga stil fortsätter hon erövra världen. Hon vågar framförallt vara sensuell och sexig. Både kvinnor och män älskar denna kvinna. Hon är dessutom självsäker och orädd och utstrålar sexig och tuff elegans på scen, men även privat.

Genom en sund livsstil orkar hon fortfarande "ge järnet". Genom sin attityd och frigjorda uppenbarelse är hon en självklar Stilperson.

I videon nedan möts några av våra stilpersonligheter -  Oprah Winfrey och John Travolta! Kol!a gärna!

Tina Turner - The Best (live 2004) 

Missa inte Bilderna på Tina under Audrey46 på Pinterest!

Audrey                                        

Tidigare inlägg             Nyare inlägg

Vårgarderoben

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Vårgarderoben

Under Garderoben har jag lagt upp ett utrensningsprogram - riktig detox - inför våren. Passa på nu innan alla utomhusaktiveiteter kommer igång!

Nu står man framför sina Ytterkläder, undrar kanske  - vad fasen ska jag ta på mig? Är det varmt nog att ta fram Vårkappan eller ska jag ta Dunjackan för säkerhets skull. Så går man ut i solen, blir varm och svettig och tänker. Värst vad fort det gick - i år också! Hann inte ta fram …!

Ju färre alternativ det finns - desto lättare går det. Själv har jag på tok för många Ytterplagg att välja på, blir helt konfys. Måste rensa!

Kanske har du inte haft lust tidigare, kanske har du inte hunnit eller inte känt dig motiverad att ta itu med din klädsamling?

Själv tog jag itu med en överfull Garderob för några år sedan. Jag hade kläder lite varstans. Hade flyttat till ett nytt hus och tagit med allt. Köpte nya, udda plagg på vägen hem från jobbet, utan att tänka så mycket på det. Mycket blev bara hängande, passade varken på Jobbet eller Hemma och inte gick jag på Fest tillräckligt ofta heller.

Det blev ett helt berg av kläder på sängen i sovrummet. Överst på klädhögen tronade Archie, min katt.

Chockad undrade min man var alla dessa kläder kom ifrån. Han hade ju nästan aldrig sett mig i annat än i jogging - eller fleecebyxor hemma, oftast med någon go tröja, uppkrupen i TV-soffan.

I sådana fall är det nödvändigt att göra en riktig utrensning. Först en grovsortering - Kläder för den varmare årstiden i en hög -  Kläder för den kallare årstiden i en. Då fick jag en överblick -  såg hur mycket jag hade och måste tänka efter: 

VAD hör hemma i just MIN Garderob? 

Läs mer:

En hög kläder hamnade hos Myrorna och Emmaus, finare kläder hos Boutique Laila Second Hand.

Nu rensar jag ut regelbundet - vår och höst. Ändå har jag fortfarande alldeles för mycket kläder för min lilla Garderob.

Målet för mig är att få till en Året runt - garderob. Så att man bara behöver lägga undan vissa plagg varje ny säsong. Kanske har du samma önskemål? Kanske har du redan rensat bort allt överflödigt och  bara behöver uppdatera din Garderob, rensa bort det som inte hör dit, det som du inte använder? Kanske har du en helt annan klädfilosofi? 

Under Garderoben - har jag lagt lite av mina egna tankar. Jag arbetar med en mapp som heter Min Året runt-garderob. Har du idéer att dela med dig av vore jag tacksam å mina egna och mina läsares vägnar.

Lycka till med Vårgarderoben!

Audrey                                      

Tidigare inlägg              Nyare inlägg
Mindre storlekar

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Mindre Storlekar

En av mina läsare efterfrågar Klädmärken med snygga  kläder i mindre storlekar. Hon skickade efter en tröja i stl 36. Den var som ett "hus" för henne. Så olika kan storlekar vara.

Det finns många mogna kvinnor som har stl 32-36. De har svårt att hitta bra kläder i det ordinarie klädutbudet. De stora, mer ungdomliga kedjorna har "små" storlekar. Men hon efterlyser märken som gör kläder typ - kavajer, byxor, skjortor, blusar i lite högre kvalitet än vad massutbudet erbjuder.

Om du har tips på Klädmärken som har mindre storlekar - skicka gärna genom Kontaktformuläret, eller genom Emailadressen i basen på Hemsidan.

Jag har lagt till en mapp under Galleri - Klädmärken med undermapparna: Mindre storlekar och Större storlekar. Där kommer att ligga tips efterhand.

Dela gärna med er av egna erfarenheter, så kan vi hjälpas åt att få till smidiga lösningar för nya klädinköp som bidrar till att göra hela klädprocessen enklare och mindre tidskrävande.

Vore det inte underbart att kunna gå direkt till en butik eller ett varuhus och finna exakt det Klädmärke som har den stil, passform och kvalitet som just DU söker? 

Audrey                                      

Tidigare inlägg                                        Nyare inlägg     ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2019 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se Denna sida är icke kommersiell Bildmaterialet i regel under licensen Creative Commons Skapad av Maivor Wickman Olausson