Gloria Vanderbilt | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Gloria Vanderbilt

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Gloria Vanderbilt

Stilikonen Gloria Vanderbilt, f. 20 feb 1924 (89 år) är en av 1900-talets stora stilpersoner. Under 1950-talet etablerade hon sig som designer och skådespelerska. Hon gick vidare med textildesign och kläddesign och ett jeansmärke lanserades i hennes namn. Hon har skrivit flera självbiografier och romaner. En mycket spännande och företagsam kvinna.

På hennes nya hemsida Gloria Vanderbilt, som är  kommersiell, Brand Videos, möts man av några personligheter bl a Iman, som beskriver hur de uppfattar personlig stil. Vad utmärker en Ikon, frågar de sig. Där finns också en Timeline med en historik. 

Genom sidan förstår man att hon säljer bra av den slimmade varianten av jeans. Hennes ”Amanda” slimming Jeans har 2006 blivit en bestseller.

Jag erinrar mig hennes idér från den förra Hemsidan som nu är borta. Hon skrev där om härliga färger och "inre reflektion”, om att  låta egna teman, värderingar, idéer, stil och färger komma till uttryck i ens personlighet.(2018-11-29) Audrey

Den färgglada bilden nedan är, för mig, ett uttryck för Gloria Vanderbilts estetiska praxis. Hennes "visionära" förmåga leder till en tidlöshet som berör och väcker känslor, både på ytan och på djupet.

BILD - Härlig kreativ färgsammanställning som påminner om de färger Gloria använder sig av i sitt måleri. Andy Warhol-inspirerad bakgrund. Bildkälla

Det är djärvt med varma färger i makeupen som kontrast mot den kallt violetta skjortblusen med ståkrage. Det svarta håret binder samman och lyfter fram de mörka ögonen och ansiktets varma färger. Foto av Gianni Penati, New York.  

Sommaren 1941. Gloria är 17 år. Lediga svarta byxor (eller kjol) med romantisk blus. krås och långa puffärmar. 

Romantisk frisyr. Stilrent armband i silver som balanserar. 

BILD - Vackert Foto av George Hoyningen-Huene. Bildkälla

"Photo of Gloria Vanderbilt from a 1959 acting role on The United States Steel Hour. February 1959.” Bildkälla


376px-Gloria Vanderbilt 1959

"Photo of Gloria Vanderbilt from a 1959 acting role on The United States Steel Hour. February 1959.” Bildkälla

BILD - Mars 1960. Minimalistisk och fullkomlig design i svart/vitt. Fantasifullt halsband understryker det stilrena i klänning, frisyr och makeup. Ljusa sidenskor. Foto av Richard Avedon. Bildkälla

BILD - 1966. Mer vardagligt. Foto av Horst P. Horst. Basklänning och dräktjacka, fantasifullt halsband, örclips. Svarta ballerinaskor m liten låg klack. Enkel frisyr. Bildkälla

BILD - 1966. Foto av Horst P. Horst. Gloria Vanderbilt är känd också för sitt vackra hem och sin stilfulla inredningskonst. Här är hon 42 år - vilande i en otroligt vacker och, i mitt tycke, mycket smakfull ”salong". Bildkälla

Djärvt med olikmönstrade textiler - sammansatta till en balanserad och harmonisk helhet. En helt tidlös designstil som man gärna tar till sig. I enfärgad, ljus och stilren aftonklänning med sidenpumps och fantasifullt halsband är hon ett blickfång i allt det brokiga. 

Gloria Vanderbilt blev känd även för sina jeans på 1970 - talet. Hennes jeans var snävare än de traditionella jeansen och bar hennes logotyp på bakfickan. 

Susanne Ljung har gjort en inslag om Gloria Vanderbilt  "Vanderbilt - fåfänga och (försvunnen) förmögenhet", 2009 i Stil P1Klicka här!

Bilder på Gloria Vanderbilt och hennes konst och inredningar under Gloria Vannderbilt på Pinterest under Audery46 - Här.

Audrey                                     

Tidigare inlägg                   Nyare inlägg

Reviderat nov 2020 pga kopieringar/Audrey
      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson