Vita Sackville-West | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Vita Sackville-West

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Vita Sackville-West

När jag gräver runt de vita Pionerna i trädgården, faschinerad av de ljuvliga dofterna, kommer jag att tänka på Vita Sackville-West (1892-1962) och hennes "Vita trädgård". Trädgården är ett enastående uttryck för denna kvinnas estetik, livshållning och personliga stil som beundras fortlöpande.

Vid ett flertal tillfällen har jag försökt hålla ett VITT tema någonstans i min egen trädgård. Bäst lyckades jag med näckrosorna i dammen - tills det smög sig in några vansinnigt vackra rubinröda hybrider.

400px-Sissinghurst white garden

Bild från den "Vita trädgården" Sissinghurst Castle. Bildkälla*

Vita Sackville-West är också känd för sitt förhållande med Virginia Woolf (1882-1941). Virginia skriver ofta om denna relation i sina Dagböcker. Förhållandet återspeglas i vissa av Virginias romaner bl a Orlando, 1928. En filmatisering gjordes av Sally Potter 1992 med Tilda Swinton i huvudrollen.


418px-Hon Mrs Nicholson cropped

Detta porträtt är taget 1910-1915 och visar en ung Vita. Redan med en påtaglig personlig stil. Ofta med en romantisk aura som, i mitt tycke, rimmar med hennes "romantiskt" anlagda vita trädgård. Bildkälla


Vita Sackville-West at the wedding of Lady Diana Manners and Duff Cooper

"Vita Sackville-West at the wedding of Lady Diana Manners and Duff Cooper. June 1919.” Bildkälla

En annan fantasifull ”kreation" - hatten, klänningen, kappan. Med det långa halsbandet/hängsmycket och de vita strumporna och vita pumpsen är hon på väg in i 20-talet och moderna tider. 

"From left to right: Harold Nickolson, Vita Sackville-West, Rosamund Grosvenor, Lionel Sackville-West, 1913.” Bildkälla

1913, i konservativ, offentlig längre svart dräkt. Den svarta hatten är mindre men ändå maskulint präglad. Det vita kråset, handskarna, en dekorativ handväska och spänne på de svarta skorna ger Vita hennes speciella karaktär. 

Lycka till med de vita blomstren! 

Några egna favoriter - de flesta ur min egen trädgård: Snödroppar, Tulpaner, Syrener, gammaldags Rosor, Karen Blixen, Pioner, Astlibe, höga Margueriter, Lupiner i massor och så Silverarv - en ljuvlig marktäckare som lyser upp mörka partier i trädgården och som alltid blommar lagom till Midsommar! Bilder på Vita under Audrey46 på Pinterest

Lycka till med de vita blomstren!

Audrey                                     

 Tidigare inlägg                Nyare inlägg

*Bildkälla: Attribution: VashiDonsk at the English language Wikipedia

Uppdaterat 4 mars 2020/Audrey
      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se  Skapad av Maivor Wickman Olausson