Om Färg och Färganalys | Tidlös Personlig Stil | Audrey

Om Färg och Färganalys

 Please - Choose Language - upper corner to the left! 

Om Färg och Färganalys

Färganalysen kom, i stort sett, till Sverige på 1980- talet med Carole Jacksons bok Vacker med färg.

Färganalysen har en lång historia bakåt. Carole Jackson bygger sin ” färganalys" på Johannes Ittens färgteori om subjektiva färger. Han fastslog:

  • Intuitivt väljer varje människa - antingen kalla eller varma färger.

Detta hade Johannes Itten, professor i konst i Bauhaus, kommit fram till, efter att han uppmanat sina elever att måla tavlor i de färger som de tyckte bäst om.

Det visade sig då - att de elever som hade en gul/gyllene underton i sin hud valde varma färger medan de som hade en rosa/blåaktig underton, valde kalla färger.

Itten skrev en fantastisk bok "Kunst der Farbe"1961, som åskådliggör detta.

Hans teori illustreras med ett porträtt av konstnären bredvid en bild av hans/hennes målning på ett uppslag och påstår han att det finns ett samband mellan persons egna färger och dennes färgval.

Johannes Itten kallar det "subjektiva färger", vilket utvecklades till färgvalen: Vår, Sommar, Höst och Vinter.

  • Vinter och Sommar = Kalla färger
  • Höst och Vår = Varma färger

Vinterns färger är klara, starka och rena färger medan Sommarens färger också är kalla men nedtonade - med en aning grått eller vitt. De blir mer dämpade och mjuka. 

Höstens färger är varma och djupa - har mycket pigment i sig. Det har även Vårens färger - som är mycket klara.

Detta är grunden till Carole Jacksons arbete med  ”Färganalys" som resulterade i boken Vacker med färg

Denna teori ligger till grunden för de tankar som jag delar med mig av - på den här sidan. På 1980-talet byggdes teorin ut (Munsell) - men själv tycker jag att det blir mer stringent om man håller sig till de fyra årstiderna, särskilt om man är nybörjare. Det blir annars lätt för komplicerat. 

Därmed inte sagt att en person inte KAN ha mer än de färger som finns i sådana färgkartor. Alla människor är olika. 

Alla har - utöver dessa grundfärger - sina egna pangfärger, dvs några få färger som stämmer särskilt bra på just den personen. Dessa färger får hyn att se klarare ut, tar fram ögonfärgen, gör hårfärgen mer distinkt och eliminerar skuggor i ansiktet och ger istället positiva skuggeffekter som ger kontur åt ansiktet.

På senare år har jag börjat titta på hur våra färger ändrar sig när vi blir äldre. Vi tappar färg. Vi har fortfarande Varma eller Kalla färger - men de flesta  ser friskare ut i lite mer nedtonade färger. Detta är min egen iaktagelse - som modifierar tanken att "vi har samma färger hela livet". Ett ämne för diskussion?

Tips på några grundböcker nedan:

  • Color Me Beautiful. Discover your natural beauty through the color that make you look great av Carole Jackson, 1980, 1984, 1987. Köpa
  • Vacker med färg. Upptåck din naturliga medfödda skönhet genom de färger som får dig att se underbar ut & känna dig fantastisk av Carole Jackson, 1984. Läs mer Köpa
colour-me-beautiful

Colour Me Beautiful: expert guidance to help you feel confident and look great av  Veronique Henderson och Pat Henshaw, 2010.  

Köpa

Ny utgåva 2014 - finns som E-bok

Tidiga influenser till Färganalys nedan:

Läs mer om Stil och Stilanalys.

Kolla in Sidan om Fashion Feng Shui.

Steg 4.  Aktiviteter och Intressen

Lycka till!

Audrey
      ©tidlospersonligstil.se Göteborg 2013-2020 All rights reserved Email: info@tidlospersonligstil.se Denna sida är icke kommersiell Bildmaterialet i regel under licensen Creative Commons Skapad av Maivor Wickman Olausson